CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Text maker

Sabtu, 8 Oktober 2011

SARANAN SAIZ PENGAMBILAN MAKANAN

Hari ini cikgu intan ingin kongsi dengan semua orang tentang tips penjagaan makanan untuk mengekalkan kesihatan

Apakah itu saiz sajian?
Saiz sajian merujuk kepada jumlah makanan dalam kumpulan yang sama yang mempunyai kandungan zat yang serupa dan boleh ditukar ganti.

Apakah yang membentuk sajian?

Jenis Makanan
Satu Sajian
Bijirin & produk bijirin dan ubi-ubian
Contoh. : Nasi, roti, bijirin, mee, keladi, kentang
* ½ cawan nasi putih
* ½ cawan mi/bihun/kuewtiau/pasta
* 1 keping roti bijirin penuh
* ½ keping capati (saiz kecil)
* 1 cawan bubur nasi
* ½ cawan bijiran sarapan
* 1 biji ubi kentang saiz sederhana
* 3 keping biskut tawar/krim
Sayur-sayuran
* ½ cawan sayuran berdaun hijau tua
* ½ cawan sayuran buah atau ubian
* ½ cawan lain-lain sayuran
Buah-buahan
* ½ biji jambu batu saiz sederhana
* 1 potong betik / tembikai / nanas
* 1 biji pisang / oren / pir / epal
* ½ cawan jus buah (tanpa gula)
Susu dan Produk Tenusu
* 1 cawan susu
* ½ cawan dadih
* 1 keping keju
* * tenusu rendah lemak lebih digalakkan
Telur, daging, ayam, ikan dan kekacang
* 1 ketul peha ayam saiz sederhana
* 1 ekor ikan kembung
* 2 ketul daging tanpa lemak sebesar kotak mancis
* 5 sudu makan ikan bilis tanpa kepala
* ½ cawan kekacang kering
* 4 sudu makan udang kecil dengan kulit
* 1 keping tauhu
* 1 keping tempe
* 1 biji telur saiz sederhana (gred C)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan