Apakah itu saiz sajian?
Saiz sajian merujuk kepada jumlah makanan dalam kumpulan yang sama yang mempunyai kandungan zat yang serupa dan boleh ditukar ganti.
Apakah yang membentuk sajian?
Jenis Makanan | Satu Sajian |
Bijirin & produk bijirin dan ubi-ubian Contoh. : Nasi, roti, bijirin, mee, keladi, kentang | * ½ cawan nasi putih * ½ cawan mi/bihun/kuewtiau/pasta * 1 keping roti bijirin penuh * ½ keping capati (saiz kecil) * 1 cawan bubur nasi * ½ cawan bijiran sarapan * 1 biji ubi kentang saiz sederhana * 3 keping biskut tawar/krim |
Sayur-sayuran | * ½ cawan sayuran berdaun hijau tua * ½ cawan sayuran buah atau ubian * ½ cawan lain-lain sayuran |
Buah-buahan | * ½ biji jambu batu saiz sederhana * 1 potong betik / tembikai / nanas * 1 biji pisang / oren / pir / epal * ½ cawan jus buah (tanpa gula) |
Susu dan Produk Tenusu | * 1 cawan susu * ½ cawan dadih * 1 keping keju * * tenusu rendah lemak lebih digalakkan |
Telur, daging, ayam, ikan dan kekacang | * 1 ketul peha ayam saiz sederhana * 1 ekor ikan kembung * 2 ketul daging tanpa lemak sebesar kotak mancis * 5 sudu makan ikan bilis tanpa kepala * ½ cawan kekacang kering * 4 sudu makan udang kecil dengan kulit * 1 keping tauhu * 1 keping tempe * 1 biji telur saiz sederhana (gred C) |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan